2008-10-22

Avtäckt

Idag såg jag en kvinna i slöja som satt och ammade sitt barn på en lunchrestaurang...

2008-10-21

Förbön och Försäkringskassan

Det finns ett företag som heter Prisma teknik. De tillverkar knapparna som man trycker på vid trafikljus. Företaget är kristet och man har morgonbön varje morgon innan man börjar arbeta. Man har även två personer (varav åtminstone den ena är präst) anställda på deltid för att förrätta förbön. Allt detta har jag fått reda på genom att lyssna på Tendens i P1 (PodRadio såklart;). Som pricken över i framgår i programmet att symbolen på trafikljusen, dvs den hand som pekar mot knappen man ska trycka, på symboliserar "vägen till Gud". VD på företaget berättar hur en man har blivit frälst med hjälp av denna symbol i samband med att han skulle gå över gatan...

Försäkringskassan (FK) har ändrade regler som trätt i kraft fr.o.m. 1 juli i år. Reglerna innebär bl.a. att man kan få sjukpenning i 6 mån om man inte kan utföra sitt vanliga arbete, därefter kan man bara vara sjukskriven om man inte kan utföra något på arbetsmarknaden förekommande arbete. Jag tycker att reglerna är rimliga, men jag har funderat en del kring vad "ett på arbetsmarknaden förekommande arbete" egentligen är. Är det ett arbete som finns att få via arbetsförmedlingen? Är det ett arbete som teoretiskt sätt skulle kunna existera?

Med tanke på att man kan vara anställd på ett företag för att förrätta förbön så glider min fantasi snabbt iväg. Vad finns det för möjliga arbeten... Jag kan trösta er med att jag inte kommer att fantisera ihop alla möjliga sorters märkliga arbeten och därefter neka sjuka patienter sjukskrivning för att de skulle kunna recensera de TV-serier som de tittar på.

2008-10-17

Grammatik

Jag hade svårt för grammatik när jag gick i skolan. Mina lärare tyckte att det var lite märkligt eftersom jag var så duktig på matematik. Uppenbarligen hade jag inga problem att lära mig regler. Jag tror att det berodde på hur kunskaperna testades. I matte fanns det inga undantag, reglerna användes för att klura och nå en slutsats. Grammatiken ökade aldrig förståelsen, men ffa så testades alltid undantagen. Min känsla var att det inte var någon idé att lära sig grammatiska regler eftersom det snarare ledde till att man svarade fel om man var fokuserad på reglerna.

2008-10-15

Kris

Jag tycker att det är jättejobbigt att förlora pengar. Att jobba, tjäna pengar och spara för senare behov för att sedan inse att pengarna försvinner. Jag är inte ekonom men jag antar att delar går åt i avgifter till fondförvaltare, annat försvinner i skatt och resten i värdeminskning.

Att tro sig ha 100 tkr för att några veckor senare ha 60 tkr är för mycket för mig. Det hade varit skönare att ha 75 tkr och vetat att det sakta men säkert växte. Jag orkar inte följa börsen och kommer obevekligt att förlora varje gång det blir "börskris".

Nu har jag bestämt mig för att vänta ut denna kris, kanske köpa lite fler fondandelar och om några år föra över så mycket pengar som möjligt från börssparande till räntesparande. Detta när börsen normaliserats något och mina fonder ökat i värde. Jag ska betala av så mycket på mina lån som möjligt. Det passar mig bättre. Min glädje när det går bra på börsen är måttlig. Jag stör mig hela tiden på att brackiga börsmäklare tjänar en massa pengar. När börsen går dåligt känner jag mig nästan lurad.

2008-10-12

Grundligt ogenomtänkt

Kungen resonerade på nyheterna igår om att vi riskerar att vargstammen växer exponentiellt om vi inte börjar jaga varg. Han uttryckte det inte riktigt på detta sätt. Jag vet inte hur situationen med vargstammen ser ut, men Kungens utalande lät grundligt ogenomtänkt. Ett uttalande som kanske passar när hans 100 man stora jaktlag sitter och skrävlar efter jakten, men inte på TV.

Relationen till teknik

Jag anser att min relation till teknik är god. Jag kommer från en generation som invandrat till IT-världen i barndomen, men jag är inte infödd. Detta har gjort att det krävdes mer av mig för att knyta an till tekniken. Jag anstränger mig för att förstå hur mina prylar fungerar och reagerar. Detta kräver tid och energi. Utan denna insats försämras vår relation snabbt. Kommunikationen försämras och jag känner inte längre att jag får stöd och glädje. Det är inte värt att lägga ner tid på alla prylar. Att ha för många prylar leder till att man försummar några eller att relationen till prylarna blir ytlig och oengagerad. För mig är det viktigt att ha djupa relationer till mina prylar, relationer som gör att jag får ut maximalt av de prylar som jag har. Det tar tid att bygga upp en djupare förståelse. För att det ska vara värt att satsa måste det finnas en möjlighet till ett mer långvarigt förhållande. Ett ytligt utnyttjande är inget för mig.

2008-10-08

Nu har det hänt!

Spotify verkar vara den service som jag längtat efter. Jag har laddat ner en hel del musik under de senaste åren. Det är tidskrävande och min musikdatabas är stor och oorganiserad. Jag tycker inte om att inte betala för mig, men jag har svårt att känna att det är OK att jag betalar några futtiga kronor till den som skapat musiken och massor med pengar till företaget som distribuerar musiken. Fast i dagsläget känns det inte som att musikföretagen anstränger sig för att distribuera musik. De verkar snarare arbeta för att det ska vara svårt att komma åt musiken... Att det är enklare att få musik gratis än att betala för sig samtidigt som man får filer som kan kopieras hur många gånger som helst och till vilken maskin som helst.

Till saken! Spotify gör det möjligt att betala en månadsavgift och lyssan på så mycket musik man vill. Jag har letat efter en ganska mycket och varierande musik. Allt finns inte, men det finns mycket. Det stora är att det faktiskt verkar möjligt att erbjuda en hel databas med musik för prenumeration samtidigt som någon annan tar ansvar för strukturen.

2008-10-02

Nyheter av intresse

Jag är intresserad av sammanfattningar och analyser av vad som händer i världen, ffa anlyser av det som har inträffat. Det som kommer att inträffa kan vara intressant, men alltför mycket spekulerande övergår gärna i tyckande. Jag kan lockas av skvaller om kändisar, men tröttnar snabbt om jag börjar läsa.

2008-10-01

Nyliberal

Idag anklagade en patient mig för att vara nyliberal. Jag försöker få honom att fokusera på det han kan förändra dvs hans eget beteende. Han menar att han har en sjukdom eller kanske snarare ett handikapp som gör att han inte kan förändras samtidigt som han vill ha hjälp att förändras. Det blir snabbt komplext och som vanligt när man pratar om sig själv så har han svårt att ta ett steg tillbaka och titta på sig själv från nya vinklar. Jag misslyckades att nå honom.

Han kanske har rätt. Jag tror att människan kan styra sitt beteende, att vi har ett ansvar. Vi har olika förmåga och förutsättningar att ta ansvar, men till slut så är det vi själva som har störst möjlighet att påverka hur vi beter oss. Jag håller inte med om den mer politiska aspekten av nyliberalismen och jag har definitivt inte en fundamentalistisk syn.

Det är svårt att bedöma hur mycket ansvar en människa klarar av att ta. I mitt jobb är det viktigt att inte ta över det ansvar som patienten själv klarar av att ta. Det är viktigt att inte subventionera en patient som försöker undvika ansvar. Samtidigt är det viktigt att inte belasta en patient med mer ansvar än han klarar av. Denna balans är delikat, men det hjälper ingen att frossa i sin egen patologi.